CONSUMUL RESPONSABIL DE ALCOOL

Dr. Lucian Vasilescu - Medic primar psihiatru - Seful Sectiei XVI – Toxicomanii, Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. Dr. Alexandru Obregia», Bucuresti

Neurofarmacologie (actiunea alcoolului asupra sistemului nervos central). Buna dispozitie temporara ce apare dupa primele pahare, efectul sedativ ulterior si larga disponibilitate fac din alcool substanta cea mai frecvent folosita de oameni impotriva depresiei, anxietatii, insomniei. Cu toate acestea, utilizarea indelungata poate cauza depresie, iar sevrajul la persoanele dependente este insotit de anxietate.

Evaluarea corecta de catre medic a pacientilor depresivi sau anxiosi care beau mult poate sa necesite examinarea dupa o perioada de abstinenta cu durata de pana la cateva saptamani. Multi bolnavi de schizofrenie se auto-trateaza cu alcool atunci cand nu reusesc sa procure medicamentele prescrise sau acestea nu-i ajuta suficient de mult. La bolnavii bipolari, utilizarea masiva a alcoolului poate declansa un episod de manie. Printre pacientii cu tulburari de personalitate, cei cu personalitate de tip antisocial au o probabilitate deosebit de mare de a deveni dependenti de alcool. Tot mare este si corelatia dintre dependenta de alcool si abuzul de alte substante (droguri), mai ales de nicotina.

Intoxicatia cu alcool
Intoxicatia cu alcool, denumita si betie simpla, este ingestia recenta a unei cantitati de alcool suficiente pentru a produce modificari comportamentale maladaptative acute (un comportament greu de acceptat de catre societate, ca de exemplu: agresivitate, violenta, dezinhibitie sexuala si care-l pune pe cel in cauza in situatii penibile, periculoase sau chiar in conflict cu legea).

Semne si simptome
In timp ce intoxicatia usoara poate sa produca o persoana relaxata, vorbareata, euforica sau dezinhibata, in caz de intoxicatie severa apar: iritabilitatea, labilitatea dispozitiei cu treceri rapide de la veselie la tristete sau suparare, agresivitatea, alterarea judecatii, degradarea functionarii sociale sau a capacitatii de munca.

Persoanele respective manifesta vorbire neclara, mers instabil, incoordonarea gesturilor, diminuarea reflexelor, nistagmus (miscari involuntare, rapide ale globilor oculari), fata congestionata, tulburari de memorie. Intoxicatia foarte severa duce la o lentoare a gandirii si gesturilor, comportament retras, blackout-uri (gauri-negre ala memoriei) si in cele din urma, obnubilare, coma si deces.

Complicatiile frecvente ale intoxicatiei cu alcool includ: accidentele de circulatie, traumatismele craniene, fracturile costale, actele infractionale, omuciderea, sinuciderea sau decompensarea unor boli pre-existente.

Corelatii intre alcoolemie (concentratia de alcool in sange) exprimata in mg/dl si efectele corespunzatoare:

  • 5-15 – euforie, dezinhibitie;
  • 20-30 – performanta motorie incetinita si abilitate de gandire descrescuta;
  • 30 – 80 – cresteri ale problemelor motorii si cognitive;
  • 80 – 200 – incoordonare, erori de judecata, dispozitie labila, cognitie deteriorata;
  • 200 – 300 – nistagmus, vorbire ebrioasa marcata, blackout-uri;
  • peste 300 – coma, semne vitale alterate, posibil deces.

Medicul va trebui intotdeauna sa faca o evaluare completa. Poate descoperi un hematom cranian ca urmare a unui traumatism, o infectie concomitenta, o afectiune a ficatului sau stomacului.