CAUZELE DEPENDENTEI DE ALCOOL

Dr. Lucian Vasilescu - Medic primar psihiatru - Seful Sectiei XVI – Toxicomanii, Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. Dr. Alexandru Obregia», Bucuresti

Termenul de “tratament” poate fi discutabil. Acesta trimite cu gandul la modelul medical al acestei probleme complexe si, in orice caz, are rolul de a anula responsabilitatea persoanei in cauza, transferand-o asupra medicului sau psihologului.

Peste tot in lume, eficienta tratamentului sau a diferitelor metode intre ele ramane controversata. Autoritatile de sanatate publica (cele care dau banii pentru sanatate pana la urma) se intreaba pe buna dreptate daca tratamentele propuse alcoolicilor modifica sau nu evolutia acestei boli cronice.

Eficienta tratamentului sevrajului si a complicatiilor medicale este unanim recunoscuta.

In ceea ce priveste evolutia pe termen lung, un studiu recent din Statele Unite a aratat ca procentul de alcoolici care au devenit abstinenti beneficiind de psihoterapie (24%) nu era statistic diferit fata de procentul abstinentilor fara tratament (16%). S-a constatat, deasemenea, ca internarea nu aduce nimic suplimentar fata de tratamentul ambulatoriu. Se pare ca femeile alcoolice evolueaza mai bine sub un tratament medical, iar bautorii – barbati sunt mai mult ajutati de masuri de reabilitare sociala.

Pe langa aceasta abordare globala, sociala, medicii considera in general, prin experienta lor, alcoolismul ca o experienta strict individuala, proprie fiecarui pacient in parte. Mai mult decat studiile de eficienta si metodele generale poate conta cunoasterea individualitatii pacientului si a modului sau de relationare cu alcoolul. In domeniul alcoolismului, poate mai mult ca in orice patologie mentala, prezenta langa pacient, insotirea sa pe drumul «destinului de alcoolic», implicarea terapeutului in munca permaneneta de reconstructie a personalitatii si vietii pacientului sunt factori primari ai eficientei tratamentului.


Pagina 12 3