A TRAI CU MASURA

Stil de viata

Aurora Liiceanu

26.10.2007

Oricine se uita pe Google, va vedea ca informatiile privind acest concept sunt enorme; eu am vazut 214.000.000 referinte care, desigur, pot da o imagine asupra preocuparii de care se bucura stilul de viata din partea multor discipline.


Simplu spunand, stilul de viata se refera la felul in care traim. Dacă dezvoltam putem spune ca stilul de viata se refera la principalele domenii ale vietii noastre: munca, viata de relatie, felul in care ne petrecem timpul liber, cum ne petrecem timpul in general si cum ne cheltuim banii.Poate ca nu ar exista aceasta preocupare daca nu am trai intr-o lume in care tentatiile sunt foarte mari si variate, in care consumerismul este evident si in care raportul intre presiunea intre a te adapta acestei lumi si a-ti crea propriul sistem de valori antreneaza, pana la urma, identitatea.Sigur, se poate spune ca dintotdeauna oamenii au fost diferiti: unii sunt foarte echilibrati, traiesc moderat, sunt sobri, altii, dimpotriva sunt inclinati catre excese, catre comportamente lipsite de control de sine, ducand o viata pe muchie de cutit, fiind expusi la consecintele riscului pe care rareori si le asuma constient. Totusi, modernitatea si postmodernitatea a adus cu sine o oferta nemasurat de larga – tentatii de orice fel, orice fantasma aproape ti se poate realiza – care antreneaza, in mod implicit, comportamente nemasurate, excese cu consecinte, adesea dramatice, asupra sanatatii mentale si fizice.Organizatia Mondiala a Sanatatii include in clasificarea violentei si violenta fata de sine, considerat ca un comportament autodistructiv. Din aceasta perspectiva excesele, lipsa de control, de rationalitate si, in ultima instanta, de responsabilitate fata de sine, poate fi considerata ca o forma de violenta.
Astfel, pe langa formele de comportamente adictive „de moda veche” – alcoolul, tutunul, jocurile de carti – au aparut astazi forme noi sau forme modificate: adictia fata de droguri, de shopping, de sex, de internet, sporturi extreme, extremisme politice, fanatisme, munca etc. Este greu să rezisti intr-o lume in care criteriile, valorile nu se stabilesc dinafara, ci sunt stabilite din interior. Esti liber, ti se spune, sa faci ce vrei, sa alegi, dar suporti consecintele. De aceea, este mai important ca oricand sa te cunosti, sa reflectezi asupra ofertei, asupra ispitelor vietii, pentru a trai echilibrat, cu masura.Comportamentele compulsive, cele care apar cand nu te mai poti impotrivi dependentei fata de ceva - dependenta poate aparea fata de orice - sunt cele care afecteaza viata unui individ in toate dimensiunile ei.
Nelinistile identitare ale vietii in lumea in care traim isi pot gasi adesea alinare in droguri, prin care ne alteram eul, devenind altcineva, cineva suportabil, dar oricum altcineva. De ce oare sau ce ne lipseste, ce nu merge bine cu noi, incat sa nu mai vrem sa fim noi insine? Aceasta este o problema a identitatii care macina societatea de astazi.Un sociolog francez, Alain Ehrenberg, a incercat sa calce pe terenul complicat si plin de ambiguitati al psihiatriei moderne, in incercarea de a da o definitie a comportamentelor adictive. El sustine ca individul modern se confrunta astazi cu o serie de dificultati specifice societaţii moderne, cele care genereaza depresie, neliniste, indecizie. Dependenta, pentru el, nu sunt decat noi stiluri de viata, care insa nu duc la echilibrul persoanei, ci la instrainarea de sine si la tulburari identitare. Este greu de trait. Dar, a apela la adicţii pentru a traversa viata este un mod prin care ne recunoastem slabiciunea.Drogurile si sexul, spun comportamentalistii, sunt cele doua mari adictii ale modernitatii. A te opune mainstream-ului inseamna dezvoltarea unei folozofii personale privind viata - central fiind stabilirea unui sistem de valori - a unui control de sine si a unei imunitati fata de excese si comportamente nesanatoase.
Stilul de viata este ceea ce ne indica ca indivizi responsabili fata de propria noastra viata. El este simptomatic pentru sistemul nostru de valori.


Arhiva Articole

20072008Toate