DESPRE ALCOOL

Dr. Lucian Vasilescu - Medic primar psihiatru - Seful Sectiei XVI – Toxicomanii, Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. Dr. Alexandru Obregia», Bucuresti

Alcoolul este substanta de abuz cea mai larg disponibila si cea mai acceptata cultural in intreaga lume. Intr-un anumit moment al vietii, consuma alcool 90% din oamenii societatilor vestice, iar probleme legate de alcool apar la 30% dintre bautori. Frecventa ridicata a consumului face ca aprecierea abuzului si dependentei de alcool sa fie o parte importanta a oricarei evaluari psihiatrice sau medicale. Aproape orice problema de sanatate cu care se prezinta un pacient poate sa aiba legatura cu efectele abuzului, dependentei, intoxicatiei sau sevrajului alcoolic.

Cateva date statistice:
Considerand intreaga populatie a globului:

  • 90% - a baut cel putin o data;
  • 60-70% - bea in prezent;
  • peste 40% - probleme temporare legate de alcool;
  • peste 10% dintre barbati si 5% dintre femei abuzeaza;
  • 10% dintre barbati si 3-5% dintre femei sunt dependenti.

Farmacocinetica (drumul parcurs de alcool in organism)
Dupa ce a fost savurat, alcoolul parcurge rapid tractul gastro-intestinal (gura, faringele, esofagul, stomacul), ajungand in intestinul subtire de unde se absoarbe usor in sange. Purtat de torentul sanguin se indreapta catre ficat (adevarat laborator unde au loc complexe procese metabolice) si de aici porneste catre creier unde va produce efectele pe care multi dintre noi le cauta. Concentratia de alcool in sange poate fi masurata si poarta numele de alcoolemie. In mod natural ea este zero.

Dupa consum, un maxim de concentratie se atinge in 30-90 de minute. Cu cat graba de a bea este mai mare si stomacul mai gol, absorbtia creste, varful alcoolemiei va fi atins mai repede si gradul intoxicarii va fi mai sever.

90% din alcoolul ingerat este metabolizat (transformat in produsi ce pot fi eliminati ulterior) in ficat prin oxidare hepatica; ficatul face fata cu succes acestei sarcini, depunand insa un efort considerabil. Repetarea acestui efort zi de zi, o perioada lunga de timp, va sfarsi in mod invariabil prin a-l epuiza.

Restul de 10% de alcool se excreta (elimina) nemodificat prin rinchi si respiratie.

Pentru amatorii de biochimie
In procesele metabolice din organism intervin anumite enzime (biocatalizatori) care au fost precis identificate. Alcooldehidrogenaza transforma alcoolul in aldehida acetica, iar aceasta este transformata in acid acetic de catre aldehiddehidrogenaza.

Organismul uman poate metaboliza in jur de 15 ml de alcool pur pe ora, ceea ce echivaleaza cu aproximativ o bautura (un drink, o portie) de marime moderata, adica 12 grame de etanol, sau altfel spus:

  • 350 ml de bere americana, slaba, de 3,6 grade. Berea noastra are in jur de 5 grade, iar berea neagra ajunge la 7 grade!;
  • 120 ml de vin;
  • 30-45 ml de tarie la 40 de grade (vodca, whisky, coniac).

Din fericire pentru marii bautori, enzimele se antreneaza si ele, ca si muschii, devin hiperactive si pot, pentru o perioada lunga de timp, metaboliza alcoolul mult mai rapid.